• https://www.linkedin.com/company/nederlandse-vereniging-voor-wetgeving

In een democratische rechtsstaat zijn feiten essentieel om tot goede besluitvorming te komen. Zonder een overheid en politici die transparant en integer met informatie omgaan, kan een democratische samenleving niet goed functioneren. Wat als feitelijk waar mag gelden, is echter steeds vaker onderwerp van felle maatschappelijke en politieke discussie.

Denk aan de aanhoudende online verspreiding van berichten over grootschalige verkiezingsfraude door Donald Trump en zijn aanhangers, eindigend in de bestorming van Capitol Hill. Maar niet alleen door ‘fake news’ en complottheorieën wordt de waarheid geweld aangedaan. Dichtbij huis zien we bij de Toeslagenaffaire hoe moeizaam de feiten boven tafel komen en hoe ernstig de gevolgen daarvan zijn voor zowel de gedupeerde burgers als het vertrouwen in politiek en overheid.

In tijden van internet en social media staan instellingen en personen die vanuit hun deskundigheid bijdragen aan waarheidsvinding steeds vaker onder druk. Hoe voorkomen we dat desinformatie de overhand krijgt? Hoe zorgen we voor een maatschappelijk en politiek klimaat waarin de feiten voldoende tot hun recht komen? En voor welke uitdagingen ziet de wetgever zich in dit verband gesteld?

Onder andere deze vragen zullen aan bod komen tijdens de lezing die Luc Verhey (staatsraad bij de Afdeling advisering van de Raad van State en hoogleraar staats- en bestuursrecht op de Kirchheiner-leerstoel aan de Universiteit Leiden) voor onze vereniging zal houden.

De lezing zal plaatsvinden op maandag 19 juni 2023 in de Gotische Zaal van de Raad van State, Kneuterdijk 20 (ingang Witte Paleisje) te Den Haag.

Programma

14.30 – 14.55    Inloop
15.00 – 16.30    Lezing Luc Verhey, met ruimte voor vragen van en discussie met de aanwezigen
16.30 – 17.30    Borrel

Aanmelden kan tot uiterlijk 12 juni onderaan deze pagina.

 

Aanmelden voor de lezing 'De zoektocht naar de feiten'

6 + 6 =